Redan i november 2023 varnade FN-experter för att Israels agerandet i Gaza utgjorde ett ”genocide in the making” och påminde det internationella samfundet om deras skyldighet att förhindra alla brott mot mänskligheten, bland annat folkmord, och att omedelbart överväga alla diplomatiska, politiska och ekonomiska åtgärder i detta syfte.
I april 2024 antog FN:s råd för mänskliga rättigheter en resolution där man uppmanade till att ”cease the sale, transfer and diversion of arms, munitions and other military equipment to Israel … to prevent further violations of international humanitarian law and violations and abuses of human rights.”
Resolutioner från FN:s råd för mänskliga rättigheter är inte juridiskt bindande för tredje stater – det vill säga stater som inte ratificerat dem – utan bär främst på etiska implikationer. Däremot är beslut från Internationella domstolen (ICJ) och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) juridiskt bindande. Enligt internationell humanitär rätt är tredje stater förpliktade att inte medverka till folkmord och att vidta åtgärder för att förhindra det. Sådana åtgärder omfattar bland annat vapenembargo, sanktioner och avslutad handel, samt straffrättsliga och administrativa förfaranden. Stater som inte följer internationella rättsbeslut riskerar att anses medskyldiga till folkmord.
Trots detta pågår handel med krigsmaterial med Israel under pågående folkmord. Svenska Freds konstaterar att ”Den svenska vapenexporten till Israel har bakåt i tiden varit liten; 2012 och 2013 exporterades bland annat pansarplåt för jämförelsevis små summor. 2022 skedde dock ett skifte då företag i Sverige tilläts exportera krigsmateriel till ett värde av 4,7 miljoner kronor. 2023 exporterades krigsmateriel för 17,6 miljoner till Israel, nästan är fyra gånger mer än året innan.” Försvarets materielverk (FMV) tecknade ett avtal med Elbit Systems Sverige* värt 1,7 miljarder kronor i oktober 2023, samtidigt som tusentals civila palestinier mördades och deras land utplånades. Regeringen gjorde en beställning av ett målsökarsystem, tillverkat av det israeliska bolaget Rafael Advanced Defense Systems, så sent som i april 2024. Andra företag eller finansiella institutioner som på ett eller annat sätt bidrar till folkmordet i Gaza är bland annat Aimpoint, ITL Optronics och SEB.
Sverige är förpliktigat att agera, inte bara enligt internationell rätt utan också genom ATT (det internationella avtalet om vapenhandel), samt europeiska lagar gällande vapenhandel och egen nationell lagstiftning. Tillsammans med andra organisationer för mänskliga rättigheter kräver vi att den svenska regeringen omedelbart avbryter all handel och övriga relationer med Israels regering och militär, och agerar för att förhindra förödelse och folkmord i Gaza samt för rättvisa för det palestinska folket.